
با عفونت معده مبارزه ميكنم. براي برنشيت مزمن نافعم و اخلاط سينه را پاك ميكنم. برگ و گل من ضد رقيق شدن خون است و آن را تصفيه ميكند. اگر از گياه تازه من ضماد بسازند و بر سر بگذارند پياز مو را تقويت ميكند. به مسلولين توصيه ميكنم كه از من استفاده كنند.
در كتابهاي لغت و ادبيات فارسي از «لاد» و «لادن» زياد توصيف شده و اشعار نغزي سرودهاند.
از عبير و عنبو از مشك و لاد و دار بوي در سرا بستان ما اندر خزان ميدار بوي
هر لاله كه از دامن كهسار بر آمد از لطف تو بود ارنه ز خارا ندمد لاد
نريزد از درخت ارس كافور نخيزد از ميان لاد لادن
اينها همه در وصف صمغ خوشبويي است كه نامش لادن عنبري بوده، و از خارج ميآوردهاند. به اين صمغ در زبان فرنگي «لادانوم» و «لابدانم» ميگويند و ازشكاف درختي كه نام لاتينياش «سيستوس» بوده و عربي به آن «قسطوس» گويند خارج ميشود. اين صمغ خوشبو بوده و قاعدهآور است و چون آن را زير دامن زني كه عادت ماهانهاش بند آمده است دود كنند، باز خواهد شد. داروسازان سنتي ايران طاسي سر را با اين صمغ معالجه ميكردند كه شرح آن بعدا داده خواهد شد اين درخت كه نوعي كاج است، در ايران نيست ولي در صفحات شمال ايران، يعني جنگلهاي كنار بحر خزر نوعي عشقه به نام «داردوست» ميرويد كه بيش از چهار سال عمر ميكند و در زمان كهولت از تنه آن صمغي بيرون ميآيد كه به آن لادن گويند و مانند لادن عنبري عادت ماهانه زنان را باز ميكند. اين عشقه سابقا در طب زياد به مصرف ميرسيد، ولي به علت مسموميت شديدي كه داشت استفاده دارويي از آن منسوخ گرديد و اما آنچه امروزه در نزد ما به گل لادن معروف است، يك گل زينتي است كه زادگاه اوليه آن «پرو» در امريكاي جنوبي بوده، و پس از كشف امريكا آن را به اروپا آورده، و كم كم كاشتن آن در ايران معمول شده است و حالا اجازه فرماييد اين گل خود را به شما معرفي نمايد.
اسم من گل لادن است. اعراب به من ابوخنجر و طرطور ميگويند و هيچگونه نسبت و شباهت با صمغ لادن كه شعرا آن را توصيف كردهاند ندارم. شما مرا در باغچه و گلدان ميكاريد و هيچگونه استفاده از من نميكنيد، در صورتي كه گلبرگها و ساقههاي نازك من اگر در سالاد ريخته شوند، آن را خوش طعم كرده، و خوردن آن عفونت معده و رودهها را از بين ميبرد. برگ و گل من ضد رقت خون و تصفيه كننده آن ميباشد. شيره گياه تازه من در رفع بيماريهاي سينه و سل مفيد است، مخصوصا عرق شبانه مسلولين راكم ميكنم. و براي نزله، برنشيت مزمن و افلاطوني سينه مفيد ميباشم. ضماد له شده گياه تازه من بر سر، پياز مو را تقويت كرده و از ريزش آن جلوگيري ميكند.
نظرات شما عزیزان: